راهنمای خرید کفش مناسب دویدن
حتماً برای شما پیش آمده که وارد فروشگاه شده و قصد انتخاب یک کفش مناسب دویدن را داشته اید. اما با دیدن مدل های بسیار متنوع حسابی گیج و سر درگم شده باشید! آیا یک کفش ارزان قیمت انتخاب مناسبی است؟ یا اینکه باید نمونه دیگری انتخاب کنم؟ کفش مناسب دویدن کفشی است که اندازه پا باشد، اما همیشه یافتن آن آسان نیست. از آنجا که زمانی زیادی برای تهیه یک جفت کفش صرف می کنید، پس مهم است، تلاش کنید تا روش انتخاب کفش مناسب دویدن را بیابید.
در یک تعریف کلی برای کفش مناسب دویدن باید گفت: جنس کفش باید به گونهای باشد که سبک وزن، با دوام و انعطاف پذیری لازم را داشته باشد، به طوری که انگشتان پا در حین دویدن بتوانند به راحتی خم شوند و نیازی به فعالیت و کار بیش از حد عضلات ساق پا نباشد. البته بخش محافظ پاشنه باید به اندازهای سفت باشد که به پایداری پا کمک کند. همچنین نرمی لایه داخلی کفش نیز باید در حدی باشد که از اصطکاک بیش از حد پا جلوگیری کند. موارد زیر می تواند به شما در انتخاب کفش مناسب دویدن کمک کند.
1- از کفش برای چه جای استفاده می کنید؟
آنچه که مشخص است، این است که ما در خصوص کفش عمومی دویدن صحبت می کنیم، این نوع کفش ها برای دویدن در جاده یا مسیرهای ویژه دویدن و یا شاید جنگل خواهد بود. همه این سطوح به انواع مختلفی از کفش نیازمند است. پس دقت کنید، کفش را برای مکانی که می خواهید انتخاب کنید.
همواره سعی کنید کفش متناسب با فعالیت ورزشی که قصد انجام آن را دارید خریداری کنید. اکثر فروشگاههای لوازم ورزشی معمولا انواع مختلف کفشهای مخصوص پیادهروی، دویدن، بسکتبال، تنیس و ایروبیک را دارند. اگر شما قصد دارید که یک فعالیت فیزیکی مرکب از چند ورزش مختلف را انجام دهید، بهتر است کفش ورزشی معمولی خریداری کنید.
بدون توجه به انواع فعالیتهای ورزشی، اگر قصد دارید مسافتی طولانی را بدوید، بهتر است کفشهای معمولی را کنار گذاشته و یک جفت کفش مخصوص دویدن تهیه نمائید.
2- نوع پرونیشن
پرونیشن، شرایط و وضعیتی از چرخش پای شما در زمانی که راه می روید و یا می دوید، است. وقتی که هر نوع کفش ورزشی را می خرید در ابتدا باید نوع پرونیشن پای خود را بدانید. می توانید نوع پرونیشن خود را بوسیله آنالیز راه رفتن که توسط متخصص انجام می شود، متوجه شوید.
بسیاری از فروشگاههای تخصصی فروش لوازم ورزشی، چگونگی گام برداشتن شما را از طریق راه رفتن بر روی تردمیل مورد بررسی و آنالیز قرار میدهند و سپس به شما در حین راه رفتن بر روی تردمیل کفشهای مناسب مختلفی را جهت تست پیشنهاد میدهند تا بدین طریق بتوانید کفش مناسب پای خودتان را انتخاب کنید.
3- طول کفش ورزشی
به سایز کفش توجه کنید و این نکته را به خاطر بسپارید: برای دویدن، پاهای شما به فضای بیشتری نیاز دارد. هرچه بیشتر بدوید طبیعتا” پاهای شما بزرگترخواهد شد! پس عاقلانه است که کفش شما کمی فضای بیشتری داشته باشد. پیش از خرید یک کفش دویدن باید این را بدانید که پاها حین دویدن کمی ورم کرده و بلندتر میشوند، پس مطمئن شوید که که بین بلندترین انگشت پا (معمولا انگشت شست، بلندترین انگشت است) و بخش جلوی کفش به اندازه پهنای شست دستتان فاصله است.
این اندازه را زمانی که ایستادهاید و بند کفشها را به خوبی بستهاید، بگیرید؛ میتوانید از دوستتان یا مغازهدار خواهش کنید که این کار را انجام دهد. همچنین هنگام پوشیدن کفش، انگشتان پای شما باید به راحتی به سمت بالا و پایین حرکت کند، این فضای جلوی کفش برای حرکت دادن انگشتان پا از ایجاد ناراحتیها در این بخش جلوگیری میکند.
برخی افراد فکر میکنند سایز پایشان ۴۲ است یعنی زمان خرید یک کفش آدیداس سایز ۴۲ را انتخاب میکنند و زمانی که کتانی ریباک میخرند باز هم سراغ سایز ۴۲ میروند. این یک اشتباه عمده در خرید سایز نادرست است، باید بدانید که سایزبندی ها در هر برند ورزشی میتواند متفاوت باشد و قالب هر کفش در برندهای مختلف متفاوت است.
بسیاری از افراد پای خودشان را صبح اندازه میگیرند و بر همان اساس خرید اینترنتی کفش را انجام میدهند. کفشی که صبح اندازهی پای شما است، ساعت پنج بعد از ظهر و پس از یک پیادهروی طولانی برای شما تنگ خواهد بود. در واقع پای شما از صبح تا بعد از ظهر کمی بزرگ میشود و تقریبا در حدود ساعت چهار بعداز ظهر به بیشترین اندازه خود میرسد، بعد از این ساعت زمان مناسبی برای اندازهگیری پا و انتخاب کفش است.
فراموش نکنید که چه یک کتانی انتخاب کنید و چه یک کفش حرفهای برای انواع فعالیت ورزشی بخرید، در هر صورت کفش تنگ باعث تاول زدن و سیاه شدن انگشتان پا یا مشکلاتی از این قبیل میشود. معمولا خانمها یا دختران سراغ خرید کفش دخترانه یا یک کفش زنانه کوچکتر از سایز واقعی پایشان میروند چراکه مدام درباره ظاهر پای خودشان احساس ناراحتی و نگرانی میکنند. اما در مورد اندازه کفش به خصوص کفش کتانی و اسپرت یک اصطلاح مهم وجود دارد، “با انگشتان پایتان پیانو بزنید” یعنی داخل کفش باید اندازه کافی برای تکان دادن انگشتان پا را داشته باشید، اما کفش نباید بیش از اندازه آزاد باشد.
4- عرض کفش
عرض کفش به اندازه طول آن برای اندازه و مناسب بودن از اهمیت زیادی برخوردار است. همیشه پاهای افراد در اندازه های کامل نیست، اغلب اوقات پاهای باریک تر و پهن تری به نسبت نورم دارند.
5- وزن کفش
وزن کفش به دو چیز مربوط می شود: 1- وزن دونده: اگر شما یک دونده سنگین وزن یا بزرگ پا هستید، به کفشی با حمایت کننده های زیادی نیازمندید. مثلا” حمایت از مچ پا. 2- وزن کفش: بطور کلی، از آنجا که برای مسافت های طولانی از کفش های خود استفاده می کنید، کفش های سبک تر، بهتر هستند.
نکات:
- کفش ورزشی باید پس از پیمودن مسافت تقریبی 800 کیلومتر و یا هر شش ماه تعویض شود. همچنین افرادی که دچار صافی کف پا هستند باید از کفیهای طبی مناسب استفاده نمایند.
- جنس کفش باید به گونهای باشد که سبک وزن، با دوام و انعطاف پذیری لازم را داشته باشد به طوری که انگشتان پا در حین دویدن بتوانند به راحتی خم شوند و نیازی به فعالیت و کار بیش از حد عضلات ساق پا نباشد. البته بخش محافظ پاشنه باید به اندازهای سفت باشد که به پایداری پا کمک کند. همچنین نرمی لایه داخلی کفش نیز باید در حدی باشد که از اصطکاک بیش از حد پا جلوگیری کند.
- بعضی ورزشکاران شاید بیش از حد به فشن و ظاهر کفش توجه میکنند، اما بهتر است کمی از ظواهر فاصله بگیرید. بسیاری اوقات وقتی یک کفش کتانی یا ورزشی را تنها به خاطر ظاهر آن خریداری میکنید تا چند ماه بعد، آن را دیگر نمیتوانید بپوشید، چراکه یک کفش نامناسب باعث ناراحتی پا و کمر میشود. پس پیش از مد روز به احساس و اندازه کفش توجه کنید.